dilluns, 7 de juny del 2010

PERQUÈ CREEM ESTEREOTIPS?

Per exposar aquesta part del treball, que és un pèl complicada, farem servir un exemple:

-Quan mirem una pel·lícula de terror i veiem un personatge que ens és desconegut, decidim si és "el bo" o "el dolent" de la pel·lícula . Aquesta decisió la basem en els seus trets característics físics i alguns que captem sobre com actua (però aquests segons no sempre influeixen gaire, perquè acabem de conèixer aquest personatge i no en sabem gaires coses). Llavors, al llarg del film, anem descobrint de debó la personalitat d'aquell personatge i fins i tot ens hi podem sentir identificats.

En aquesta situació l'espectador de la pel·lícula ha creat un estereotip sobre el personatge segons dades subjectives. Però aquestes dades s'han anat desprenent a mesura que l'espectador ha anat coneixent el personatge. Perquè ha creat estereotips l'espectador? Dons ho ha fet per tenir una base a l'hora de conèixer el personatge. M'explicaré:

-Primer de tot l'espectador es basa en trets físics del personatge. Així comença a intuir com pot ser aquest. Els éssers humans som persones tímides i força introvertides, i ens costa conèixer tota la vida d'una persona al primer cop que la veiem. Tampoc ningú que sigui molt extrovertit podrà conèixer en un dia tota la vida d'una altra persona (i només al primer cop de parlar-hi).

Així doncs, l'estereotip en aquest cas, fa de guia social perquè l'espectador no tingui tanta "feina" al conèixer per primer cop el personatge de la pel·lícula.

Què passa? que quan l'espectador coneix millor al personatge, però sovint no acabem de treure mai l'estereotip que posem a les persones del nostre entorn. Això és perquè no acabem mai de conèixer del tot a aquelles persones a qui abans havíem posat un estereotip.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada